Aamu on myötätuntoinen hetki

On pysäyttävää ajatella miten paljon myötätuntoa ja kanssaelämistä maailma ympärillä tuntuu kaipaavan. Ihmiset menettävät kotinsa, läheisensä toimeentulonsa…ja katoavat tilastoihin tai uutisvirtaan. Tavallisena, arkisena päivänä en ajattele sitä mitä ei tarvitse ajatella. Mielen tapa on toimia on tehdä elämästä yksinkertaisempaa ja hallittavampaa.

Myötätunto itseä ja muita kohtaan on huikean tärkeä asia. Viime vuosien aikana julkaistu tutkimus on jo osoittanut, että puhumme ilmiöstä, jolla on yllättävän paljon vaikutusta elämäämme. Mindfulness on jo tuttua, mutta se mitä mielessämme liikkuu tietoisen läsnäolon hetkinä, ei ole yhdentekevää. Tunteet, ajatukset, reaktiot…myötätunnolla höystettynä auttavat näkemään maailman ja oman olemassaolon erilaisessa valossa. Myötätuntoinen mieli auttaa tutustumaan itseemme ilman jatkuvaa kritiikkiä, stressiä ja painetta siitä, kuka minun pitäisi olla.

Myötätunto ei synny viidessä minuutissa. Se on vaikeaa. Se tuntuu myös asettuvan vastahankaan monien menestystä tuovien ominaisuuksien kanssa. Voiko myötätuntoinen mieli kilpailla, arvioida, kritisoida, vaatia vain parasta itseltään ja muilta, olla tyytymättä toiseksi parhaaseen? Myötätunto tuntuu hieman riskialttiilta ohjien löysäämiseltä. Se saattaa jopa päästää lapset liian helpolla.

Tässä onkin se toinen näkökulma jota kannattaa sovittaa tänään mielessään. Jos myötätunto onkin vaativaa, erilaista, harvojen ulottuvilla, se voi myös saada aikaan yllättäviä muutoksia. Voin vakuuttaa että näin voi käydä. Olen suhtautunut tällä viikolla lempeästi omaan toivottomaan hitauteeni aamuisin. Unohdun aina lukemaan, uneksimaan ja pohtimaan persiljan kasvatusta. Olen kroonisesti myöhässä töistä ja stressaantunut. Yleensä äkäilen lapselleni, joka on jos mahdollista hitaampi aamutoimissaan. Välttelen koiran aamulenkittämistä, koska se vie aikaa ja koiran lepmpipuuhaa on pysähtyä tuijottamaan ulapalle, kun itse heiluttelen kärsimättömänä talutushihnaa. Myötätuntoinen mieli kertoo, että tämä kaikki on ok. Aamu on ihana. Todellisuudessa se on ehkä luovinta aikaa päivässäni, jonka voin sallia itselleni ja muille ilman että katastrofi uhkaa. Aamu on myötätuntoinen hetki.

Ilmainen e-kirja aiheesta:

http://www.compassion-training.org/?lang=en&page=home

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s